Karlık Köyü
Köy, İlçemiz Kayseri Yolu Üzeri Güney Batı İstikamet’inden 15.Km. mesafede bulunmaktadır.
Dere köy vadisi içerisinde yerleşmiş olan Karain,Karlık ve Yeşilöz Köylerinin bulunduğu kesimler oldukça eski bir tarihi görünüm sergilemektedir.
Burada üç köyün sınırları bitişik olduğundan ortak tarihi geçmişleri vardır.Çok eski tarihi bir kesim olan Akıllı deresi ile Kurt deresi buradaki antik yerler dere köylerin ortak tarihi mirasını daha iyi anlamamıza yarar.
Karlık Karluk Türkleriyle akrabalıklarından dolayı bu adı aldığı rivayet edilir ama köyün çok eski ve antik görünümü bu adın doğruluğu konusunda bizleri düşündürmektedir.
Köyün hemen üzerinde Hitit yerleşim yerinin bulunması ve bir alt kuşakta değişik bir Hristiyan kavminin yaşamış olması köyün antik adının araştırılması gerçeğini ortaya koymaktadır. Hititlilerde Kar Baş, üç yüksek anlamına gelmektedir.Karlık Adının da o çağdan bu güne geldiği düşünülmektedir.Aslında buzul çağının sonunda Asya göçlerinden Anadoluya gelen kavimlerin içinde Asyada tarihi akrabalıkları bulunan Karluk ve Tohar (Tahar) Türklerinin bulunması bize bu yerleşim yerinin de önemini hatırlatmaktadır. Göçlerin hiç durmadığı hatırlanırsa Selçuklu döneminde yeni göçlerle Karlık adı Kesinleşmiştir.
Bu yerleşim yerinde Hodul kesiminde bulunan kayadan oyulmuş sığınaklar eski kavimlere barınak olmuştur.
Cumhuriyet döneminden bir müddet sonra İlk ilkokul açılmış ancak daha sonraları eskisi yıkılmış ve 1972 yılında yeni bir 3 Derslikli ilkokul yapılmıştır.Cami ise eski olması Dolayısı ile yıkılmış ve yerine 1970 Yıllarında yenisi ibadete açılmıştır.
Karlık Köyü eski çağlardan itibaren genellikle Kültürel yönden zengin,Yeniliklere her zaman açık kalmıştır.
İki vadi arası olması dolayısı ile arazı burada biraz azdır. Tarımı, Sulak olmayan dağlarda tarıma elverişli ekilebilen kesimlerde halen yapılmaktadır ve tarım yönünden ileri gitmiştir.Köyde kıska,patates.soğan ve tahıl olarak da buğday ve nohut yetiştirilmektedir.Her ailenin yıllık un ve bulgur gibi temel gıda ihtiyaçları karşılanır.Köyde Bağcılık ise önemli bir gelir kaynağı olmuştur Armut, Elma,Kayısı,ve diğer meyve ağaçları bol bulunmaktadır.
Genelde diğer köylerimizde olduğu gibi Bu köyümüz dede Yemekleri oldukça lezzetli ve zengin çeşitleri yapılmakta bunlar Köylerde bulunan Tandırda yapılırsa Yaprak sarma Kuru fasulye, Nohutlu yahnisi, pekmezli Ağ dolazı Fırında pişen ekmeği meşhurdur. Köyde yapılan Pekmez ,Kaymak ve Ayva ile yapılan pelver besin yönünden oldukça zengindir kışın ise bolca tüketilmektedir.
Karlık Köyümüzün nüfusu 1990 yılından önce 200 Hane civarında iken 1997 nüfus sayımında büyük bir düşüş yaşanmıştır. Daha sonraları Köyde yoğun bir göç başlamış olup Almanya,Hollanda, Fransa gibi ülkelere gidenlerin sayıları artmıştır. Bir kısım köylüde Ürgüp ve civar yerlere gitmişler. Köyde yaşam ise halen devam etmektedir.
*Tarihi Bilgiler İl Kültür Müdürlüğü
Halk Kültürü Araştırmacısı Hüseyin Sevindik’ten Alınmıştır.