ÜRGÜP-BOYALI
Nevşehir Boyalı Köyü Ürgüp’e 9 km Mesafededir.Kayseri-Ürgüp Yolu Köyün İçinden Geçmektedir. Boyalı Köyü ,Topuz dağı ve hodul dağı vadisi içerisinde bulunmaktadır.Bu kesimler oldukça eski bir tarihi görünüm sergilemektedir.
Köyün adının Boyalı Denmesinin sebebi eskiden köyün bazı bölgelerinde boya çıkartıldığı ve boyacılıkla uğraşıldığı için denmiştir.
Köyün Tarihi durumu çok eskilere dayanmaktadır. Ören denilen mevkiinde Gözere Tepesinin eteklerinde Rumlar yaşamışlar O bölgede Kiliseler,Şırahaneler,Manastırlar ve oyma kaya evler mevcuttur Köye hakim bir tepe olan kurubaş tepesinde de eski kalıntılara rastlanmaktadır. Eski rivayetlere göre bu tepe üzerinde önemli bir şahsın oturduğu söylenmektedir.
Köy bir vadi içerisinde kurulmuştur. Vadi boyunca Köy arazisi ağaçlı ve yeşil alanlarla kaplıdır Topuz dağı mevkiinde meşelik alanlar mevcuttur. Köyün oldukça geniş arazi sınırları vardır.
Ekilebilen arazisi az olmakla birlikte burada da Çeşitli tarım ürünleri olarak Buğday,Sebze Meyve ve Kayisi Elma,Armut ve Eskiden beri bolca ceviz ağaçları bulunmakta. Bağcılıkla birlikte Pekmez,Pelver ve Köftür yapılarak kışın gelen misafirlere ikram edilir. Köy halkı genetik olarak hep yeniliğe acık kalmış kültürel yönden gelişmiştir.
Köyde Eğitim durumu son derece yüksektir Okuma yazmaya önem Cumhuriyet döneminde başlamış Köy okulu 1930 yılında hizmete açılıp köylü tarafından yapılmış bölgenin büyük okullarından biridir her meslekten eğitimli insanlar yetişmiş Köy Enstitüleri ve Öğretmen okullarına dayalı bir çok öğretmen yetişmiş.
Köye Elektrik Köylünün katkılarıyla 1964 yılında ilk etapta getirilmiştir. Çeşmeleri ve Şebeke sulan 1970 yılından itibaren bol köy halkı ücretsiz kullanmakta . Kanalizasyon şebekesi mevcuttur 1972 Yıllarında iskana tabii tutularak Kayseri yolunun hemen üzerine Devletçe iskan evleri yapılmış .
Cumhuriyet döneminden bir müddet sonra İlk İlkokul 1930 Yılında açılmış ancak daha sonraları Nüfus yoğunluğu azaldıkça Ürgüp Merkezine Taşımalı eğitim yapılmakta Öğrenciler Ali Baran Numanoğlu İlköğretim okuluna gelmekte. Köyün İki Camisi var özellikle eski köyün camisi (Kilise Mimarisinde) oldukça eski 1861 yılında Osman efendi tarafından yapılarak ibadete açıktır.
Genelde diğer köylerimizde olduğu gibi Bu köyümüzde de Yemekleri oldukça lezzetli ve zengin çeşitleri yapılmakta bunlar Köylerde bulunan Tandır ve Köy Fırınında yapılırsa Kuru fasulye,Nohut yahnisi. Fırında pişen ekmeği meşhurdur.
Boyalı Köyümüzün nüfusu 1970 Yılından önce 350 olduğu ve 163 Hane iken daha sonraları yoğun bir göç başlamış 1940 ve 1950 Yıllarında Ankara .1960-1970 arası Yurt dışına 1980 yıllarında ise İstanbul Kayseri ve Ürgüp İlçe merkezine göç veriş Nüfusu azalmış Son Nüfus sayımında 188 kişi olduğu bu sayı yazın biraz artmakta. Köy bir safiye görünümündedir. Bir çok kişi yol boyunca piknik yapmakta Bir çok kişiler teraslı arazilerin işlenişine hayran kalmakta son yıllarda köy giderek Emeklilerle dolarak huzurlu ve dinlenme yeri halini almaktadır.
Köyde Yaşam Halen Devam Etmektedir.
Z.ULUSOY