KARAiN KÖYÜ KURULUM, TARIH VE iSTATiSTiK BiLGiLER
Köy Ilçemiz Kayseri Yolu Üzeri Güney Bati Istikametin’den 10.Km. mesafede bulunan köye bakildiginda hilali andirmaktadir.
* Karain Köyünün bulundugu hali hazir yerdeki kale Anadolu’nun en eski yerlesim yeri olarak bilinmektedir, Tarihte Köyün Adi (Carine) Karin diye geçmektedir.Yazili belgelerde tüm Anadolu’da Iki (Carine) Sehrinin bulundugu belirtilmektedir.Karain Köyünden baslayarak dere köy dedigimiz kesim Hititler zamanindada Askeri bölge olarak önem kazanmis Karlik Yesilöz,Hodul kesiminde bulunan kayadan oyulmus siginaklar eski kavimlere barinak olmustur.
Köy daha önceleri Bizanslilar tarafindan’da yerlesim yeri olarak kullanilmis köyün bazi bölgelerinde kilise kalintilari günümüze kadar varligini korumustur.
Akilli ve Kurt Deresinde Kilise kalintilari günümüze kadar varliginin bir kanitidir ve halen kalintilar mevcuttur.Burada birde tehlike anlarinda kayadan yapilmis Davul tasi kulla nilmis kayadan yapilan bu tas , Bir tür çan gibi kullanilarak oradaki yasayan halki tehlike aninda uyari vazifesi yaptigi söylenmektedir.
Bu yerlesim yerine gidilirken kisse denilen bir yerde büyük bir kilisenin var oldugu anlatilmakta buradan Sinasos’a kadar bir yol oldugu da bilinmektedir. Köyün asagi bölgesin olan Ören denilen yerlerinde de kilise kalintilari bulunmaktadir birde üst kisimlarinda kayalarin içerisinde kemik kalintilari, Fosil hala bolca günümüz’de de bulmak mümkündür.
Türklerin Anadolu’ya yerlesmesi üzerine Köyde yerlesim yeri olarak kullanilmaya devam edilmis Selçuklulardan kalma bir Cami oldugu, Osmanlilar döneminde ise köy merkez durumunda olmus. Bazi yerlesim yeri ve köylerde ufak dava niteligindeki olusan hadiseler burada çözümlenmeye çalisilir büyük davalari ilçe merkezine gönderilmekte imis. 6 ve 7 kabilenin bir araya gelmesi ile köy bu günkü durumunu almistir bunlardan bilinen kizlar odasi, Örencilik burada geçen yil bir küp bulunmus ve Ürgüp Müzesinde sergilenmektedir. Ören , Sögütlü pinar, Kavakli pinar, Bayir pinari gibi yerlesim yerinden meydana gelmistir.
Cumhuriyet döneminde ise Ilk Ilkokul 1928 yilinda burada yapilmis ve açilmistir Diger köylerden burada okumus 3 derslikli bu okula daha sonralari bina ilave yapilmistir. 1955 yillarinda köy 250 Hane olmus Nüfusu 950 kisiye ulasmis 1956 yilinda Selçuklulardan kalan cami yikilarak yerine yenisi o zamana göre örnek olarak ters kiris ve içerisinde direk ve sütün bulunmamaktadir.
Karain Köyü çok eski çaglardan bu tarafa önemini korumustur. Bu köyün halki genetik olarak hep yenilige açik kalmis kültürel yönden bölgede öncü rolünü üstlenmistir. 1947 Yillarinda Halk okuma odasi olarak insa edilen bina köy Kütüphanesi olarak açilmis Ilk Memuru olarak, Bekir Koca yapmakta ve buradan bazi civar Köylere Esekle Ödünç Kitap dagitilmistir. 1967 Yilinda Köy Saglik ocagi yapilmis halen hizmet vermektedir. Kahvehane üzerine PTT Binasi ve lojmani yapilmis daha sonralari Telefonlar otomatik olduktan sonra memuru diger yerlere atanmis halen binasi bulunmaktadir.
Iki vadi arasi olmasi dolayisi ile arazi burada biraz daha diger köylere göre genis tarim yönünden oldukça ileri gitmis Tarim kredi kooperatifi lojmani ile birlikte yapilmistir . bagcilik önemli bir gelir kaynagi oldugu pazarlarda Karain Pekmezi ,Karain Süzme yogurdu aranmistir. Köyde Elma,Kayisi,ve diger tür agaç oldukça bol bulunmakta tarim yönünden ise iyi bir tarim yapildigi Köyde Kiska,Patates ,Sogan ve her ailenin yillik un bulgur gibi gida maddeleri ihtiyacini kendi yetistirmekte bu konuda hiçbir zaman sikinti çekmemistir.
Daha sonralari Köyde yogun bir göç baslamis bunlardan, Almanya,Hollanda,Isveç gibi ülkelere gidenler çok olmus bu sayi bugüne göre yaklasik 450 kisiyi bulmaktadir. Bir kismida Ürgüp ve Civar Illere gitmisler. Köy Nüfusu 2000 yilinda yapilan sayimda 264 kisiye kadar inmistir.Köyde yasam halen devam etmektedir.
Tarihi Bilgiler Il Kültür Müdürlügü
Halk Kültürü Arastirmacisi Hüseyin Sevindik’ten Alinmistir.
ISA UZ Tic.San.Odasi Prs
